Main content

Content

Caroline Van den Berghe & Dirk Leestmans

Caroline Van den Berghe (°1969) studeerde Toegepaste Communicatie aan het Hibo in Gent en Communicatie Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze begon haar journalistieke carrière in 1993 op de redactie van Radio2 West-Vlaanderen en werkt sinds 1999 voor VRT NWS. Haar specialisaties zijn justitie en politie. Ze volgde voor het journaal grote rechtszaken zoals het proces Dutroux, de parachutemoord en de zaak Ronald Janssen.

Dirk Leestmans (°1961) studeerde criminologie aan de KU Leuven. Hij zette zijn eerste journalistieke stappen bij het dagblad De Morgen en werkte later freelance voor de geschreven pers. Vanaf eind jaren ’80 werkt hij voor de VRT waar hij tal van documentaires maakte over diverse justitieonderwerpen. Hij realiseerde ook een aantal programma’s over grote rechtszaken (de moord op Karel Van Noppen, de ontvoering van ex-premier Vanden Boeynants, de Silcozaak…) Sinds 2008 werkte hij voor het duidingsmagazine Panorama.

Dirk Leestmans en Caroline Van den Berghe maakten samen de internationaal bekroonde Panoramareportage ‘de gestoorde procedure’, over de dood van Jonathan Jacob. Samen maakten ze ook reportages over de aanslagen in Parijs en Brussel.

Iedereen rechter? U oordeelt toch ook.

Media krijgen soms het verwijt dat ze te veel voor rechter te spelen. Het vermoeden van onschuld zou onvoldoende worden gerespecteerd. Verdachten die in de media worden opgevoerd, zijn in de perceptie schuldig (ook al worden ze achteraf vrijgesproken) en die perceptie weegt zwaar en is ook erg moeilijk te weerleggen laat staan te herstellen.

Hoe kunnen media op een verantwoorde manier aan justitieverslaggeving doen. Beïnvloed het werk van journalisten het werk van politie en justitie en als dat zo is, is dat dan erg? Of helpt een kritische journalistiek de zaken vooral vooruit? Waarom zouden de media zich ondergeschikt moeten opstellen? En aan wie of wat dan?

Caroline Van den Berghe ken je van:

Dirk Leestmans ken je van:

Caroline en Dirk steunen Kinderkankerfonds

Vzw Kinderkankerfonds geeft financiële en psychologische steun aan kinderen met kanker en hun gezinnen. De behandeling maakt de genezingskansen steeds hoger maar de behandeling duurt lang en gaat vaak gepaard met bijwerkingen allerhande. Het kind wordt hoe dan ook geconfronteerd met ongemak en pijn. Ouders gaan gebukt onder angst, onzekerheid en gevoelens van onmacht. Om deze kinderen en hun ouders te motiveren om dit vol te houden en om de behandeling draaglijk te maken is veel extra zorg nodig.

Annelies Beck & Willem Van Mullem Annelies en Willem steunen vzw Bindkracht Annelies Beck & Willem Van Mullem Terzake gefileerd: moet er nog duiding zijn? Bart Verhulst & Marc Van de Looverbosch Bart en Marc steunen VZW Bindkracht Bart Verhulst & Marc Van de Looverbosch De strijd om de sjerp. Voorspel voor 2019? Bram Vandeputte & Pieterjan De Smedt Bram en Pieterjan steunen Tejo vzw Bram Vandeputte & Pieterjan De Smedt Bepaalt Facebook straks de verkiezingsuitslag van 2018? Caroline Van den Berghe & Dirk Leestmans Caroline en Dirk steunen Kinderkankerfonds Caroline Van den Berghe & Dirk Leestmans Iedereen rechter? U oordeelt toch ook. Hanne Decoutere & Pascale Mertens Hanne en Pascale steunen VZW Bindkracht Hanne Decoutere & Pascale Mertens Achter de schermen van Het Journaal. Ivan De Vadder Ivan steunt de VZW Stop Darmkanker Ivan De Vadder Het Verdriet van België: A failed state of gidsland? Jens Franssen Jens steunt Moeders voor Vrede Jens Franssen De prijs voor vrede in 2018. Michaël Van Droogenbroeck & Steven Rombaut Michaël en Steven steunen Recht op waardig sterven vzw Michaël Van Droogenbroeck & Steven Rombaut 2018: het jaar van de crash? Riadh Bahri & Steven Decraene Riadh en Steven steunen Kinderkankerfonds Riadh Bahri & Steven Decraene Brace for impact! Hoe crashproof is de luchtvaartsector? Stefaan Meerbergen Stef steunt TADA Stefaan Meerbergen Salafisme. Leven als de Profeet in het België van 2018. Sven Pichal Sven steunt Ergasia Sven Pichal Hoe machtig wordt de consument in 2018? Tim Verheyden Tim steunt Ambulance Wens België Tim Verheyden Hoe sociale media onze aandacht kapen en onze hersenen hacken.