Main content

Content

Tim Verheyden

Tim (40) is al 20 jaar journalist en maakt reportages over kleine en grote verhalen in binnen- en buitenland voor oa het Journaal, vrtnws.be en het reportagemagazine 'Pano'. Onlangs reisde hij nog naar Macedonië en slaagde er als één van de weinige journalisten in om met de makers van fake news te praten, die beroemd en berucht werden tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tim volgt voor VRT NWS onder meer wat de invloed van de sociale media op onze samenleving zijn. Hij schreef ook een boek over 'storytelling'.

Hoe sociale media onze aandacht kapen en onze hersenen hacken.

In 2017 was ‘fake news’ één van de topics van het jaar. De discussie over de impact van nepnieuws heeft veel meer blootgelegd dan alleen het fenomeen op zich: nepnieuws is een zichtbaar symptoom van verborgen mechanismen op het internet die gebruikt worden om mensen te beïnvloeden. Bedrijven als Facebook en Google hebben de wereld veel goeds gebracht, maar de platformen worden meer en meer gebruikt om gedrag van mensen te sturen.
Tegelijkertijd is er een strijd aan de gang om onze gegevens en onze aandacht die ons verslaafd houdt aan de apps op onze telefoon.
Niets is gratis. Wij gebruiken sociale media niet. Zijn gebruiken ons. Wij zijn hun product.
Tim Verheyden legt uit waarom er meer nood is aan '21st century skills’, nieuwe mediawijsheid, in een toekomst waarin technologie alleen maar meer gebruikt zal worden om onze aandacht op te eisen en mensen te beïnvloeden.

Tim Verheyden ken je van:

Tim steunt Ambulance Wens België

Ambulance Wens België VZW vervult de laatste wens van mensen die lijden aan een ongeneeslijke ziekte en niet lang meer te leven hebben. Het gaat soms om hele kleine dingen die voor een terminaal zieke patiënt belangrijk, maar niet meer mogelijk zijn. Omdat hij of zij niet meer mobiel is en niet op een gewone manier kan worden vervoerd. Bij de wensen van Ambulance Wens België wordt vervoer verzorgd met speciaal voor dit doel ontworpen ambulances en een extra comfortabele brancard. Ook gaat bij elke wens kundig medisch geschoold personeel mee.

Annelies Beck & Willem Van Mullem Annelies en Willem steunen vzw Bindkracht Annelies Beck & Willem Van Mullem Terzake gefileerd: moet er nog duiding zijn? Bart Verhulst & Marc Van de Looverbosch Bart en Marc steunen VZW Bindkracht Bart Verhulst & Marc Van de Looverbosch De strijd om de sjerp. Voorspel voor 2019? Bram Vandeputte & Pieterjan De Smedt Bram en Pieterjan steunen Tejo vzw Bram Vandeputte & Pieterjan De Smedt Bepaalt Facebook straks de verkiezingsuitslag van 2018? Caroline Van den Berghe & Dirk Leestmans Caroline en Dirk steunen Kinderkankerfonds Caroline Van den Berghe & Dirk Leestmans Iedereen rechter? U oordeelt toch ook. Hanne Decoutere & Pascale Mertens Hanne en Pascale steunen VZW Bindkracht Hanne Decoutere & Pascale Mertens Achter de schermen van Het Journaal. Ivan De Vadder Ivan steunt de VZW Stop Darmkanker Ivan De Vadder Het Verdriet van België: A failed state of gidsland? Jens Franssen Jens steunt Moeders voor Vrede Jens Franssen De prijs voor vrede in 2018. Michaël Van Droogenbroeck & Steven Rombaut Michaël en Steven steunen Recht op waardig sterven vzw Michaël Van Droogenbroeck & Steven Rombaut 2018: het jaar van de crash? Riadh Bahri & Steven Decraene Riadh en Steven steunen Kinderkankerfonds Riadh Bahri & Steven Decraene Brace for impact! Hoe crashproof is de luchtvaartsector? Stefaan Meerbergen Stef steunt TADA Stefaan Meerbergen Salafisme. Leven als de Profeet in het België van 2018. Sven Pichal Sven steunt Ergasia Sven Pichal Hoe machtig wordt de consument in 2018? Tim Verheyden Tim steunt Ambulance Wens België Tim Verheyden Hoe sociale media onze aandacht kapen en onze hersenen hacken.